Patineren

Luxe uitstraling

Heeft u een metalen of gemetalliseerd (kunst)object dat u graag van een bijzondere afwerking laat voorzien? Bronze Special Art patineert metalen objecten voor een luxe, karakteristieke en/of verouderde uitstraling. Patineren is een complex en tijdrovend proces. Met onze ruime ervaring en gedegen kennis voeren we dit proces volledig naar uw verwachting uit. U kunt kiezen uit een divers aanbod in kleuren, afwerkingen en finishes. Nog geen keus kunnen maken? Wij denken graag met u mee en geven advies op maat.

Natuurlijk proces versneld

Patina is een corrosielaag die meestal natuurlijk ontstaat. Door lucht en vocht oxideert het metaal, dit kan tientallen jaren duren. Deze nieuwe laag varieert van lichtgroen tot donkerbruin. Met het samenbrengen van meerder technieken en unieke samenstellingen van chemicaliën kunnen wij dit proces kunstmatig versnellen. Afhankelijk van het soort object patineren wij deze koud of warm. Warm patineren gebeurt met verhitting, koud patineren in de omgevingstemperatuur.

Opbouw tot de juiste kleur

De patineertechniek hebben wij perfect in de vingers. Naast concentratie en geduld, moet je het materiaal aanvoelen. Laag voor laag brengen wij leven in jouw kunstobject. De eerste laag die we inbranden is kopernitraat (groen). Het object wordt verhit en het kopernitraat wordt egaal op het beeld getamponneerd met een kwast. Dan gaat de vlam op vol vermogen, het kopernitraat brandt in het brons en kleurt roetzwart. De basislaag voor het patineren is gereed. Laagopbouwend worden meerdere kleuren toegevoegd tot aan de gewenste kleur. Een fascinerend samenspel tussen de optimale warmte van de brander, exacte variatie in chemicaliën en de juiste aandacht geven aan iedere laag. Wij werken met verschillende soorten patina’s en kunnen zo talloze kleurschakeringen opbouwen vanuit de 4 basiskleuren groen, blauw, donkerbruin en zwart.

Bescherming en behoud

Als tijdelijke conservering kunnen wij het (kunst)object afsluiten met een waslaag. Voor het stoppen van het oxidatieproces kiest u voor aflakken met een transparante lak. De beschermlaag die u kiest is afhankelijk van de omgeving waarin het object staat. Aan de rand van een bos of in de zoute zeelucht, in een warenhuis of thuis in de boekenkast. Onze aflaksoorten zijn volledig ontwikkeld om uw beeld duurzaam in te pakken. U kunt kiezen voor mat, zijdeglans, hoogglans of krasbestendige lakken voor specifieke doeleinden.

Meer weten?

Bronze Special Art neemt alle tijd om het eindresultaat helemaal op u wensen af te stemmen. Voor de verschillende patina’s en afwerkingen laat u zich inspireren in onze werkplaats, of neemt u een kijkje bij Portfolio of Finishes.

Vragen over patineren of de kleurschakeringen? Bel ons, stel uw vraag via het contactformulier, of loop binnen voor advies op maat.